Yaşın ilerlemesine bağlı olarak göz içi merceğin esnekliği yitirmesi ve bunun sonucunda yakın görmenin bozulmasıdır. 40-42 yaşlarında başlar ve 60 yaşına dek sürekli ilerler. Gözümüzün merceğini bir fotograf makinesinin lensine benzetirsek yakında olan bir objeye zoom yapamamasının insandaki karşılığıdır, bu nedenle yakında okunacak yazı kişi tarafından uzağa doğru götürülür.
Sebebi?
Normalde göz mercekleriniz cisimlere dogru odaklaşabilmek için biçim degiştirir. örnegin, yakındaki bir cisme bakıyorsanız silier kaslar kasılırlar ve merceklerin kalınlaşmasını yani tombullaşmasını saglarlar. Sonuçta cisim üzerinde dogru odaklanma olur. Fakat yaşlılıkta mercekler sertleştigi ve kaslar elastikiyetini kaybettigi için yakın cisimleri görmekte zorluk çekilir. Bunun sonucu ortaya çıkan rahatsızlıga presbitlik (presbyopia) denir.
Belirtileri Nelerdir?
- Yakın cisimlere gözün odaklaşamaması
- Gözlerde zorlanma
- Gözlerde yorgunluk
- Başagrısı da olabilir.
Okumaya çalıştığınız yazıyı, kolunuzun uzanabildiği en uzak seviyeye kadar uzatıyorsanız;
Büyük tuşlu telefonları kullanmayı tercih ediyorsanız,
Bilgisayarda büyük punto kullanarak yazıp okuyorsanız,
Gündüz okuduğu gazeteyi, kitabı akşamları okuyamıyorsanız,
Nasıl tedavi edilir?
Dünyada bu konuyla ilgili uygulanan birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları vardır.
Günümüzde bu konuyla ilgili uygulanan birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Gözlükle tedavi bifokal gözlükler ve multifokal (progresif) gözlükler ile yapılmaktadır. Ayrıca bu amaçla üretilmiş multifokal kontakt lensler de bulunmaktadır.
Cerrahi olarak ise presbiyopi tedavisinde birçok yaklaşım vardır. Bunlar; kişinin doğal lensinin çıkarılıp yerine multifokal göz içi lens konması, doğal lensin çıkarılmadan göz içine ikinci bir lens konması (icl), kornea tabakaları arasına filtre sistemi konulması( inlay metodları) ve supracor yöntemiyle korneal ablasyon yapılmasıdır.
Bu tedavi yöntemlerinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Şu an presbiyopi tedavisi için tüm dünyada göz içi multifokal mercek operasyonları ve supracor lazer tedavileri başarı ile uygulanmaktadır.
Cerrahide ne yapılıyor?
Cerrahi yöntemler korneaya (gözün ön kısmındaki saydam dokuya) ve lense müdahale edilip edilmediğine göre ikiye ayrılır.
Lazer tedavisi korneaya uygulanır, monovizyon dediğimiz yöntem.klasik excimer lazer prosedürü uygulanır ancak bir göz yakını iyi görecek şekilde diğeri ise uzağı iyi görecek şekilde ayarlanır. Sopracor denen yöntemde ise yine klasik genç hastalara uygulana lazer prosedürü uygulanır fakat uygulanan lazer hem yakın hem uzak için etkili olacak bir formda uygulanır. Klasik excimer lazerin aşamaları:
-LASIK yöntemiyle göz kusurunun giderilmesi işlemi, gözün en dışında bulunan ve kornea dediğimiz şeffaf kısmın uyuşturulmasıyla başlar.
-Uyuşturma için 1-2 damla ilaç yeter.
-Böylece hastanın tedavi sırasında ağrı çekmesi önlenmiş olur.
-Bir cihaz yardımıyla şeffaf tabakadan ince bir kat kaldırılır.
-Kırılma kusurunu düzelten lazer ışını, kaldırılan kapağın altındaki tabakaya uygulanır.
-Kat yerine oturtulur.
-İşlem böylece sonlanmış olur.
Diğer bir yöntem kornea katlarının arasına içinde yakın odaklanması için küçük bir delik bulunan inlay yerleştirmesidir.
Lense de cerrahi müdahele yapılabilmektedir. Gözün doğal lensi alınıp yerine çok odaklı (yakın + orta + uzak) lens takılmaktadır. Ayrıca doğal lensin alınmadığı icl metoduyla da göz içine ikinci bir lens konularak presbiyopi tedavi edilebilir.
Bu tedavi yöntemlerinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Şu an presbiyopi tedavisi için kliniğimizde kişiye özel tedavi uygulanmaktadır. Göze un ugun uygulamaya karar verilip en çok avantaj en az komplikasyon riski hesaplaması için kişiye en ugun tedavi hastayla birlikte seçilerek uygulanmaktadır.
Normal yaşama dönüş ne zaman oluyor?
LASIK tedavisi her bir göz için 2-3 dakika sürüyor. Bu işlem hastanede yatmayı gerektirmiyor. İşlemden sonra hasta kontrolden geçirilerek, gözü açık olarak evine gönderiliyor. Tedaviden sonra hastada 5-6 saat kadar bulanık görme, batma, gözde sulanma ve hafif derecede ağrı olabiliyor, bu yüzden operasyon günü ve gecesi hastaların uyuması tavsiye edilmektedir.. Operasyon sonrası birinci gün hastaların kornea tabakası normale dönmekte ve hastalar da normal yaşamına dönebilmektedir. LASIK tedavisi için hastanın gözünün kaç derecede olduğundan ziyade göz yapısının uygunluğu çok daha önem taşıyor. Tedavi için laser uygulanacak şeffaf tabaka kalınlığının emniyet sınırları içerisinde olması gerekiyor.
Güvenli bir yöntem mi?
- Doğumsal veya genetik kornea hastalığı olanlara (kornea distrofileri gibi) LASIK operasyonu önerilmez.
- Bu tedavi gebeler ve emziren anneler için uygun değildir.
- Gözlük numaralarınızda son bir yılda bir değişim olmamalıdır.
- Aktif bir göz enfeksiyonunuz olmaması gerekir.
- Herpes (göz uçuğu) geçirmemiş olmalısınız. Lazer tedavisi herpes enfeksiyonunun nüks etmesine neden olabilir.
- Sjogren sendromu, romatoid artrit, lupus gibi romatizmal hastalıkları olanlar ve kuru göz sendromu olanlar lazer göz tedavisi için uygun aday değillerdir.
- Keratokonus, katarakt, glokomile bazı retina ve göz siniri hastalıkları bulunanlar lazer ile gözlükten kurtulma tedavileri için uygun aday değillerdir.
Tıpta hiçbir tedavi risksiz ve komplikasyonsuz değildir. Excimer lazer tedavileri ise tıptaki en az komplikasyonu olan tedaviler arasındadır ve bu saydığımız durumlar dışında güvenle uygulanabilir.. Supracor tedavisinin ise operasyonun tekniği açısından diğer excimer lazer prosedürlerinden bir farkı yoktur, güvenliği kanıtlanmış bir yöntemdir.
Yakını görmede kullanılan başka yöntemler de var mı?
Supracor tedavisi geleneksel monovizyon (tek gözün yakına tek gözün uzağa odaklanması) yapılarak uygulanan lazer tedavilerine iyi bir alternatiftir.
Korneaya müdahala edilen bir yöntem olan supracor yönteminde; aynen klasik lasik yönteminde olduğu gibi korneal flap kaldırıldıktan sonra doku excimer lazerle düzeltilir. Böylece gözün kırıcılığı hem yakın hem orta hem de uzak mesafeye göre ayarlanmış olur.
Supracor yönteminde göz içine girilmez dolayısıyla enfeksiyon riski göz için lensin çıkarıldı operasyonlara göre son derece düşüktür.
Supracor yönteminde hastanın ameliyat sonrası eski haline dönmek istemesi durumunda bunu yapabilmek mümkündür. Hasta istediğinde yakın olmamış gibi bir korneaya sahip olabilir..
Ameliyata rağmen sorun tekrarlar mı?
Ameliyat esnasında gözün kornea tabakası geri dönüşsüz şekilde değiştirilir. Ameliyat sonrası dönemde numarada çok az miktarda (yaklaşık 0.50D) bir geri dönüş yaşanmakla beraber kornea tabakasında oluşturulan değişiklikten dolayı sorun tekrarlamaz.