Lazer Tedavi

Lazer Tedavi hangi göz kusurları için uygulanır?

Excimer lazer ile miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz kusurları düzeltilebildiği gibi kornea dediğimiz gözün en dışındaki saydam tabakanın üzerindeki bazı lekeler ve izler de yok edilebilmektedir.

Çok çeşitli lazer tipleri vardır. Lazerin dalga boyu ve frekansına göre değişik tipde lazerler halen kullanımdadır. Bunların en çok kullanılanları: Excimer lazer göz kusurlarını düzeltmek için, Argon lazer şekere hastalığına bağlı göz kanamalarını engellemek, YAG lazer ise katarakt cerrahisi sonrasında merceğin yerleştirildiği zardaki koyulaşmayı açmak ve bazı glokom tiplerinde kullanılır. Son yıllarda lasik cerrahisinde korneadan kapak kaldırmak için de femtosecond lazerler başarı ile uygulanmaktadır.

Gözünde kırılma kusuru belli bir dereceye kadar olan ve bu bozukluğun ilerlemesi durmuş, kornea kalınlığı laser olmaya elverişli, gözünde iltihabi veya kornea şekil bozukluğu(keratokonus vs.) gibi hastalıklarla sistemik olarak diabet, bağ dokusu ve romatizmal hastalığı olmayan, kuru göz hikâyesi bulunmayan kişiler lazerle göz ameliyatı için uygun hastalardır.

Excimer Lazer Metodu

Bu yöntemde kornea dediğimizin gözün en dış saydam tabakasından bir mikro bıçak yardımıyla bir kapak kaldırılmakta, önceden hesap edilmiş ve haritası çıkarılmış göz bozukluğu, bilgisayar yazılımları sayesinde, kapağın altında kalan kornea dokusuna excimer lazer atışlarıyla yeniden şekil verilerek düzeltilmektedir. Daha sonra bu kapak kapatılıp tekrar eski haline döndürülmektedir.

Operasyon süresi yaklaşık 5-10 dakika arasıdır.

Miyop ile hipermetrop ve astigmatlarda kaç dereceye kadar olan kusurlar sıfırlanabiliyor ?

Kornea kalınlığı yeterli olduğu takdirde -12 dereceye kadar miyop, + 6 dereceye kadar hipermetrop, 7 dereceye kadar astigmat bu yöntemle düzeltilebilir.

Lazer sonrası, ilk 24 saat süresince tedavi edilen gözü ovalamak, kaşımak, el sürmek, yüzü yıkamak, banyo yapmak sakıncalıdır. İlk günlerde gözünüze sabun ve şampuan kaçırmaktan sakının Lazer tedavisinden sonra 2 hafta süreyle göz makyajı yapmayınız.

Lazer tedavisinden sonra 3 haftadan itibari ile denize, havuza girebilirsiniz. Ancak 4 hafta süreyle gözlerinizi korumaya özen gösteriniz. Lazer tedavisi sonrası kozmetik amaçlı kontakt lens kullanımının sakıncası yoktur ancak tedaviden en az 1 ay sonra doktor kontrolünde kullanmaya başlamanızda fayda vardır.

Diyabet Hastalarında Lazer Tedavi Önerilir mi?

Diabetik hastaların yara iyileşme ve bağışıklık sistemlerindeki bozukluk nedeniyle lazer olmaları önerilmez. Diabete bağlı retina kanamalarında başka bir lazer tipi olan Argon lazer ile tedavi yapılır.

Lazer Tedavisinin Etkileri Neler?

Gelişen lazer cerrahisi ile artık hasta operasyon sonrası 1-2 gün içinde iş ve sosyal yaşantısına geri dönebilmektedir. Hasta 1-2 hafta gözüne su kaçırmamalı, çarpmalardan darbelerden gözünü sakınmalıdır. Lazer sonrası gözlüğü bırakan hastanın iş yapma kapasitesi, konforu artar ve hareket kolaylığı kazanır. Sosyal olarakta gözlükten kurtulan hastaların özgüvenleri artarken kendiyle daha barışık bireyler olmaktadırlar.

Lazer sonrası en çok gözlerine darbe almamaya, gözlerini ovuşturmamaya, belli bir süre su değdirmemeye ve ilaçlarını düzenli kullanmaya dikkat edilmelidir.

Kornea kalınlığı elverirse ikinci veya üçüncü kez bile lazer cerrahisi uygulanabilir.

Lazer Uygulaması için yaş önemli mi?

Genelde göz gelişiminin tamamlandığı ve göz numaralarının ilerlemesinin durduğu 20 yaşından önce uygulanmaz. Bazı özel durumlarda bu yaştan öncede lazer tedavisi uygulanabilir.

Kimler lazerden faydalanamaz?

Gebeler, kuru göz ve kornea şekil bozukluğu ile korneası ince olanlar, aktif iltihabi göz hastalığı geçirenler, diabet, romatizmal bağ dokusu hastalıkları gibi iyileşme ve bağışıklık sistemi hastalığı olanların lazer olmaları uygun değildir. Daha önce bahsedilen göz numaralarının üstünde göz bozukluğu olanlar lazer olsa da numaraları istenilen değerlere düşmez.

TOP