Keratokonus Tedavisi

Keratokonus, korneanın merkeze yakın kısmının inceldiği ve konik bir şekil aldığı bir durumdur. Sonuç olarak görüş bozulur.

Keratokonus tamamen körlüğe neden olmaz, ancak tedavi olmazsa önemli görme bozukluğuna yol açabilir. Şu anda mevcut tedavilerle keratokonuslu hastaların çoğu normal yaşam tarzlarına devam edebilmektedir.

Keratokonus, genellikle her iki gözü de etkileyen ilerleyici bir göz hastalığıdır. Her iki gözdeki ilerleme derecesi genellikle eşit değildir ve durumun bir gözde belirgin şekilde daha ileri olabilir.

Keratokonus Nedenleri?

Keratokonusun nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, kalıtsal bir durum olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Bazı çalışmalar keratokonusu astım ve egzama gibi alerjilerle ilişkilendirmiştir. Kötü takılmış kontakt lenslerin ve gözün aşırı sürtünmesinin de buna katkıda bulunabileceği bulunmuştur.

Keratokonusu olan hastaların  gözlerini ovmaktan kaçınması gerekir. Bu ince kornea dokusuna zarar verebilir ve semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. Ovalamanıza neden olan kaşıntılı gözleriniz varsa, alerjilerinizi kontrol etmek için ilaçlar kullanmanız gerekir.

Keratokonus Belirtileri

Keratokonusun ilk belirtisi, öne doğru çıkan düzensiz şekilli bir kornea nedeniyle gözlük numaralarında değişme ve görmede azalmadır. Bu başlangıçta belirgin olmayabilir, ancak zamanla daha belirgin hale gelecektir.

Görme genellikle kornea şeklini değiştirmeye başladığında etkilenir. Bulanıklık, ışık hassasiyeti ve sisli görüntüler görülebilir.

Keratokonusu olan çoğu insan, 20'li yaşların başlarında gelişmeye başlar ve transplantların çoğunluğu 20-45 yaş arası hastalara yapılır.

Keratokonus görmeye zarar verebilir mi?

Tedavi edilmeyen keratokonus kalıcı görme kaybına yol açabilir. Korneadaki değişiklikler, gözlük veya standart yumuşak kontakt lenslerle veya gözlüksüz olarak görmeyi zorlaştırır. Gözde LASIK gibi lazer görme düzeltme ameliyatı yapılırsa, durumu daha da kötüleştirebilir. Küçük bir keratokonus derecesi olan herkes, çok spesifik durumlarda doktor tarafından önerilmedikçe lazer görme düzeltme ameliyatı yapmamalıdır.

Keratokonus nasıl tedavi edilir?

Keratokonusu tedavi etmek için, durumun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak birkaç yöntem vardır. Hastalığın erken aşamalarında görme, normal gözlük veya yumuşak kontakt lenslerle düzeltilebilir.

Keratokonus kötüleştikçe görme düzensiz astigmat miktarı nedeniyle artık gözlükle düzeltilemeyebilir ve bu nedenle hastaya özel bir sert kontakt lens tipi verilmesi gerekebilir.

Bazı hastalar için hastalık, gözlük veya kontakt lenslerle bile kabul edilebilir bir vizyona sahip olmadıkları bir aşamaya ilerleyebilir. Bu noktada, korneayı bir donörden bir kornea ile değiştirmek için cerrahi bir prosedür olan bir kornea nakli önerilebilir.

Keratokonus için iki ek tedavi implante edilebilir halka segmentleri (genellikle INTACS olarak adlandırılır) ve korneal çapraz bağlanmadır.

İmplante edilebilir halka segmentleri, görüşü iyileştirmek veya bir hastayı kontakt lenslere takmayı kolaylaştırmak için korneaya yerleştirilen küçük cihazlardır. Lokal anestezi altında yapılan bu prosedürde (hastanın gözü damlalarla uyuşturulur),  korneada kanallar oluşturulur ve halkalar bu kanallara yerleştirilir. Halkalar korneayı düzleştirmeye ve keratokonusun neden olduğu koni şeklini kısmen düzeltmeye yardımcı olur.

Korneal çapraz bağlama, keratokonusun kötüleşmesini yavaşlatabilecek veya durdurabilecek ultraviyole ışık tedavisidir.. Bu prosedürde hastaya lokal anestezi verilir. Riboflavin (B2 vitamini) içeren bir damla 30 dakikaya kadar göze damlatılır. Göz daha sonra 30 dakikaya kadar ultraviyole ışığa maruz kalır. Kornea çapraz bağlama prosedürü, korneanın kollajen lifleri ve çevresindeki proteinler arasındaki bağları güçlendirmek için tasarlanmıştır, bu da korneanın dikleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Keratokonusu olan tüm hastalar bu tedavilere aday değildir. Bu tedavilerden hangisinin size yardımcı olabileceğine birlikte karar vermemiz gerekir.

TOP